Welkom op de website

van het Huis van Sinterklaas Waalwijk!

Discussie tussen volwassenen over het uiterlijk van Piet - zwart of juist niet - is een jaarlijks terugkerend ritueel dat een schaduw werpt over wat toch een kinderfeest heet te zijn. Het Huis van Sinterklaas heeft daarom de knoop doorgehakt om vanaf nu de blik alleen nog maar op de toekomst te kunnen richten. Met ingang van het komende Sinterklaasseizoen zal de kindervriend in het Huis alleen nog worden geassisteerd door roetveegpieten.
Het Huis van Sinterklaas wil een huis voor iedereen zijn. De organiserende stichting denkt dat op deze manier nóg beter dan voorheen te kunnen waarmaken. 
Zwarte Piet heeft zijn langste tijd gehad. Het is daarom beter nu afscheid te nemen en alle energie te steken in een voortzetting van het succesverhaal van het Huis van Sinterklaas, zonder telkens terugkerende storende, vaak onvriendelijke debatten. Op die manier kan de jaarlijkse viering van het feest van Sinterklaas weer zijn wat ze moet zijn: een vrolijk kinderfeest, zonder dat deelnemers en de vrijwilligers die het feest mogelijk maken zich telkens weer moeten verantwoorden of verdedigen. 
Tijden veranderen, dit jaar misschien wel sneller en ingrijpender dan ooit tevoren. Dan is het volgens het Huis beter mee voorop te lopen in plaats van achteraan te hollen in een ontwikkeling die onvermijdelijk is. Dat is zonde van de energie, die beter op een positieve manier gebruikt kan worden.